Saturday, February 25, 2012

Nikkor 85 1.8 AF-S G



Dotični objektiv sem  pa, priznam, kar dolgo čakal. V iskanju čim boljšega in svetlobno čim močnejšega portretnega objektiva, ki bi se v moji torbi pogosto znašel predvsem ob fotografiranju koncertov, sta bila v igri še prejšnja verzija Nikkorjeve 85 1.4 ter Sigmin objektiv enakih specifikacij. Po pogovorih z lastniki obeh je prvi hitro izpadel iz vsakršnih kombinacij, tako da je v igri ostala le še Sigma... A le do Nikonove objave o prihodu prenovljene 85-ke 1.8. Stara verzija je krasen objektiv, še iz filmskih časov, ter grajen, kot se je to spodobilo včasih, ko so bili objektivi namenjeni dolgotrajni uporabi. Z današnjega vidika jo nekoliko omejujeta precej glasen avtofokus in primanjkljaj raznih protiodbojnih premazov. Pri novem objektivu sem pričakoval znatne izboljšave na tem področju oz z drugimi besedami - če močno izboljšaš že tako ali tako čudovit objektiv, dobiš - odličen objektiv.

Čeprav je uradni začetek prodaje napovedan za 22. marec, ga imajo pri fotospecialistih že na zalogi, od včeraj pa je tudi v moji foto torbi. Nekoliko podrobnejši test je napravil bophot, sam lahko podam le vtise, pridobljene tako, na oko. Dejansko je objektiv zelo oster že pri odprti zaslonki, kjer sem ga prvi dan iz radovednosti tudi najbolj uporabljal. Kontrasti so mi všeč, kromatska aberacija se pojavlja le na najbolj kontrastnih prehodih, a pri normalnih povečavah ni vidna. Dejansko gre za objektiv, s katerim je veselje fotografirati. In še nekaj: za ceno, kot jo v predprodaji ponujajo pri omenjenem prodajalcu foto opreme, zna biti pravi prodajni hit.

Še nekaj primerjav s prejšnjo generacijo 85-ke, obe montirani na Nikon F5. Torej dve legendi, pa ena, ki bo to še postala. Je pa opazna razlika v zgradbi - nova 85-ka precej bolj izgleda kot povečana nova 35-ka, saj je v celoti iz plastike. Očitno gre za trend, ki se ga držijo pri Nikonu, saj so novi objektivi po robustnosti daaaleč od AF-D objektivov, ki so bili "za žeblje zabijat pa predelne stene podirat."

85 1.8 AF-D na Nikonu F5. Uganete, od česa takšna rdeča barva?


Nova 85-ka na istem bodyu. F5 že v celoti podpira AF-S objektive, moja F90x pač še ne.
Direktna primerjava. Novi objektiv je večji, a lažji. Všeč mi je bolj opazna bela pika, ki označuje, kako objektiv pravilno namestiti na aparat. Stari model izgleda precej bolj robustno, medtem ko je nova 85-ka na pogled zgolj malo povečana 35-ka. A hvalabogu je pri fotografiji pomembnejša notranjost ;)
Pa še ena anekdota: hkrati z novimi objektivi in aparati je nikon spremenil tudi dizajn pokrovčkov za leče. Folk, čisto mahnjen na najnovejše stvari jih je bojda pridno kradel iz izposojevalnic fotoopreme in namesto njih vračal svoje stare pokrovčke. Svašta, ne?
Več fotk, narejenih s predmetom te objave, pa v naslednji objavi.

4 comments:

Unknown said...

Čestitam k novi pridobitvi, sem čakal na en tak test, res si fajn naredu & naj ti fajn služi :))

Jan said...

Služi že, vse fotke po tejle objavi so narejene z njo ;) Pomoje je resna alternativa sigmi 1.4, ker pri današnjih senzorjih večja blenda ne igra takšne vloge in se za 1.4 objektiv načeloma odločiš zaradi (praviloma)boljše optike. Kar se pa slednje tiče, je pa tudi 85 1.8 hudo dobra, v bistvu celo bolj ostra od sigme; verjetno ima slednja nekaj boljši bokeh, ampak point je, da je nikon naredil res dober objektiv :)

Unknown said...

Uu, F5. Krasen fotič :-)

Jan said...

Eh, kaj fotič, objektiv je krasn ;) Sicer pa ja, body je ergonomsko in po izdelavi nad večino današnjih zadev, kar je razumljivo, saj je bil profi aparat. Škoda samo, ker ni moj, ampak tudi F90x čisto dobro služi :)